Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Albert Heijn gaat paling uit Afrika verkopen

Geplaatst op vrijdag, 24 september 2010

Albert Heijn (AH) heeft, na haar aankondiging van 10 december vorig jaar om paling uit het schap te halen en haar bericht van 14 mei om toch maar paling te blijven verkopen tot dat een goed alternatief is gevonden, nu definitief besloten paling uit Afrika te gaan verkopen. Na de grootse aankondiging vorige week van een grote Duitse discounter dat zij een alternatief verkopen voor de Nederlandse paling kon men in Zaandam blijkbaar niet achterblijven.

Hoewel de nieuwe AH paling een uit Madagaskar afkomstige Afrikaanse palingsoort is, zijn wij als NeVePaling verheugd met deze ontwikkeling. Enerzijds omdat paling in één van de toonaangevende supermarkten te koop blijft, anderzijds ontstaat er een mogelijkheid voor de Nederlandse palingverwerkers om te werken met de Afrikaanse soort. Dit kan voor een aantal van onze leden interessant kan zijn en zo blijft naast de kennis ook de werkgelegenheid bewaard.

De heer Drijver van het Wereld Natuur Fonds (WNF) onderschrijft in het persbericht van AH dat de Madagskarpaling op dit moment niet gecertificeerd is. AH heeft de intentie heeft om dit in de toekomst te doen. Voor WNF is deze toezegging voldoende om te voldoen aan haar eisen van duurzaamheid en haar medewerking aan deze paling te verlenen.

In Nederland zijn de ontwikkelingen voor duurzaamheid binnen de palingsector het afgelopen jaar in een sneltreinvaart gegaan. Na grondige bestudering van de MSC eisen voor certificering door de Sustainable Eel Group (SEG) uit het Verenigd Koninkrijk bleken de oceanische factoren een MSC certificering in de weg te staan. SEG is een groep van gerenommeerde wetenschappers, NGO’s, bedrijfsleven en andere stakeholders uit heel Europa. Internationaal wordt er op dit moment door SEG hard gewerkt aan het ontwikkelen van criteria en een analoog aan MSC certificering speciaal voor Europese glasaal.

Tegelijkertijd is Stichting DUPAN samen met het overgrote deel van de Nederlandse palingsector de weg van verduurzaming ingeslagen, hierbij wordt gewerkt aan versneld herstel van de palingstand, duurzaam decentraal aalbeheer, diervriendelijke verwerkingsmethodes etc. . Dit zijn naar het inzien van NeVePaling initiatieven die perfect passen binnen de doelstellingen van o.a. WNF en Stichting Noordzee, om voor de toekomst te komen tot duurzame paling.

De ondersteuning van WNF voor de Madagaskarpaling laat zien dat WNF er niet op uit is om de sector te laten verdwijnen maar dat ze concrete acties van de palingsector verwacht. Met de snelle ontwikkelingen van het afgelopen jaar voor wat betreft de Europese aal, vertrouwen wij erop dat deze NGO ook de reeds ingeslagen weg van glasaal certificering en de vorming van een duurzame palingsector in Nederland zal ondersteunen. Wat ergens ver weg in Afrika kan, kan toch zeker hier in Nederland. Er gaat ten slotte niets boven een duurzaam product van eigen bodem zonder al te grote carbon-footprint, sluit NeVePaling secretaris Jac Tijsen af.Bookmark and Share