Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Future For Eel gaat op in St. DUPAN

Geplaatst op vrijdag, 30 juli 2010

Voorvechter herstel palingstand draagt stokje over


IJmuiden
, 30 juli 2010.

De Stichting Future for Eel, opgericht in het voorjaar van 2008 brengt haar activiteiten onder bij de Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN).

Future for Eel voorzitter Pieter Bak licht het besluit van zijn bestuur toe: “Future for Eel heeft zich vanaf begin 2008 ingezet om de palingstand in Nederland te stimuleren door projecten voor uitzettingen van jonge en volwassen paling te financieren, te begeleiden en te evalueren. Om de doelstellingen van Future for Eel te kunnen realiseren was behalve de steun van LNV ook een sectorbrede samenwerking vereist. Bovendien ondervond Future for Eel, ondanks toezeggingen, onvoldoende steun van NGO’s zoals het Wereld Natuur Fonds en de Stichting Noordzee. Heel jammer, want eigenlijk willen wij allemaal hetzelfde als de natuurorganisaties: een gezonde palingstand in Nederland.”

Nu Stichting DUPAN er in is geslaagd om steun te verwerven van meer dan 80% van de palingsector, vond het bestuur van Future For Eel de tijd rijp om haar taken over te dragen. DUPAN heeft het brede draagvlak dat is nodig om de palingstand in Nederland duurzaam te verbeteren en te beheren. Hoewel Future for Eel niet de gewenste steun kreeg, heeft deze stichting toch veel betekend voor de paling in Nederland. Een van de hoogtepunten van Future For Eel was het naar open zee helpen van enkele duizenden volwassen palingen in december 2008. “Dat was een geweldige actie die dankzij donaties uit de palingsector in zeer korte tijd gerealiseerd kon worden” aldus Pieter Bak.

Alex Koelewijn, voorzitter van Stichting DUPAN, prijst de initiatiefnemers van Future for Eel. “Al in 2008 dacht men bij Gebr. Kraan in Urk na over duurzaamheid van paling. Dat leidde tot de oprichting van Future for Eel.” Pieter Bak vervolgt: ”Het komen tot een duurzaam herstel van de palingstand zoals Future For Eel voorstaat is ook één van de doelstellingen die Stichting DUPAN nastreeft. Juist daarom zijn wij verheugd dat het werk van Future for Eel niet verloren gaat en Stichting DUPAN het voortzet.”Bookmark and Share