Uw mening telt

VISwijzer over paling"De VISwijzer geeft vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Op zich een goed instrument om consumenten te begeleiden bij het maken van een keuze. Paling krijgt van de VISwijzer een rode (liever niet) beoordeling. NeVePaling vindt de beoordelingsmethodiek die de VISwijzer gebruikt echter ongeschikt voor soorten die migreren van zout naar zoet en vice versa. Paling is zo'n soort met een katadrome leefwijze. Door paling te beoordelen als een schol of kabeljauw maakt de VISwijzer volgens ons een onjuiste beoordeling.  NeVepaling leden willen hierover graag in gesprek met de Good Fish Foundation, de organisatie achter de VISwijzer. "Is een open dialoog tussen Good Fish Foundation en de palingsector een goede manier om te komen tot een groene beoordeling voor paling op de VISwijzer?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Half jaar cel voor glasaal smokkelaars in Amsterdam

Geplaatst op vrijdag, 20 april 2018

Het stel uit China dat liefst 72 kilo babypaling in hun koffers verstopte, is veroordeeld tot een half jaar cel. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank donderdag 19 april besloten.

Europese paling is een beschermde soort die, om de soort te beschermen, niet geëxporteerd mag worden. De babypaling is in China een klein fortuin waard: zo'n 115.000 euro. Het stel zegt dat ze in opdracht van een ander persoon werkte. Hij of zij had hen gratis vliegtickets aangeboden in ruil voor de koffers met smokkelwaar. Ze zouden niet weten dat er paling in zat, maar dat het om andere vis ging.

De zaak kwam aan het licht in de bagagekelder van Schiphol. In zes koffers werd de beschermde vis aangetroffen. De diertjes zaten verpakt in met water gevulde plastic zakken. Deze babypaling werd overigens in Lissabon verpakt: het stel wilde de paling via Nederland naar China brengen. 

Naast het smokkelen van de beschermde dieren, werd het tweetal ook ervan beschuldigd de dieren mishandeld te hebben. De rechter vond een gevangenisstraf van zes maanden passen bij het strafbaar feit. Het OM wilde eigenlijk acht maanden cel voor de twee Chinezen.

Paling smokkelen naar buiten Europa is verboden en daarmee een vergelijkbaar vergrijp als het smokkelen van ivoor. Uit recente informatie spreekt Europol van een groot probleem waarbij wel een vierde van jaarlijkse aanwas aan glasaal illegaal naar het Verre Oosten verdwijnt. Hiermee brengt de smokkel van glasaal grote schade toe aan het herstel van de paling. Goed nieuws is er ook de in beslag genomen glasaal werd vorig jaar aan de natuur terug gevenen in Zeeland.

bron: AT5Bookmark and Share