Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Ja
52%
Nee
48%
820 stemmen in totaal
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Half miljoen jonge palingen in Randmeren

Geplaatst op donderdag, 28 april 2011

Half miljoen jonge palingen uitgezet in de Randmeren

Ruim een half miljoen glasaaltjes zijn door beroepsvissers uitgezet in de Randmeren bij Harderwijk. Hiermee wordt beoogd een bijdrage te leveren aan het herstel van de palingstand in de Nederlandse wateren.


Ruim een half miljoen glasaaltjes zijn woensdagochtend (27 april 2011) in het kader van het meerjarige project 'Nederlands Operationeel Programma Perspectief voor een duurzame visserij' te water gelaten in het Veluwerandmeer en het Wolderwijd.

 Met de uitzet van deze jonge paling wordt beoogd een bijdrage te leveren aan een sneller herstel van de palingstand in de Nederlandse wateren. Voor deze uitzet is dit water gekozen zodat de uitgezette jonge palingen op kunnen groeien in een gezonde omgeving en, wanneer ze uiteindelijk tot volwassen schieralen zijn uitgegroeid, vrij kunnen uitzwemmen naar de in de Sargasso Zee gelegen paaigronden om voor nageslacht te zorgen.

De Nederlandse overheid heeft voor het project een bedrag van Eur 1,5 mln. beschikbaar gesteld voor het uitzetten van jonge paling. In de periode van 2010 - 2013 is hiervoor elk jaar 375.000 euro beschikbaar. Behalve glasaal wordt later dit jaar in ons land nog een grote hoeveelheid jeugdige paling (pootaal) uitgezet.

De beroepsvissers Henk Timmer en Meindert Klaassen hebben met hun boten (de HK 3 respectievelijk HK 61) de jonge palingen de vrijheid gegeven. De vissers stellen hun gebied ter beschikking en richten hun visserij zodanig in dat zij geen voordeel maar ook geen economisch nadeel ondervinden van de uitzet van de glasaal en geven op deze wijze hun bijdrage aan de toekomstige paaipopulatie.

  

Het project wordt medegefinancierd uit het Europees Visserijfonds.

 

bron: PvisBookmark and Share