Uw mening telt

VISwijzer over paling"De VISwijzer geeft vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Op zich een goed instrument om consumenten te begeleiden bij het maken van een keuze. Paling krijgt van de VISwijzer een rode (liever niet) beoordeling. NeVePaling vindt de beoordelingsmethodiek die de VISwijzer gebruikt echter ongeschikt voor soorten die migreren van zout naar zoet en vice versa. Paling is zo'n soort met een katadrome leefwijze. Door paling te beoordelen als een schol of kabeljauw maakt de VISwijzer volgens ons een onjuiste beoordeling.  NeVepaling leden willen hierover graag in gesprek met de Good Fish Foundation, de organisatie achter de VISwijzer. "Is een open dialoog tussen Good Fish Foundation en de palingsector een goede manier om te komen tot een groene beoordeling voor paling op de VISwijzer?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Illegale fuiken aangetroffen in het IJsselmeer

Geplaatst op donderdag, 19 juli 2018

NVWA en politie nemen schietfuiken in beslag op IJsselmeer

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben tijdens een gezamenlijke controle met de waterpolitie Lelystad 27 illegaal geplaatste schietfuiken aangetroffen. De fuiken stonden in een gebied waar het vissen met schietfuiken niet is toegestaan, dit om jonge vis te beschermen.

NVWA en politie nemen schietfuiken in beslag op IJsselmeer

Schietfuiken worden in het IJsselmeer gericht gebruikt om te vissen op paling. Op iedere fuik moeten zogenoemde vismerken bevestigd worden, zodat toezichthouders kunnen zien van wie de fuiken zijn. Van de 27 fuiken waren er 22 voorzien van vismerken van een beroepsvisser uit Enkhuizen. Op 5 fuiken zaten geen verplichte vismerken. Deze 5 fuiken zijn in opdracht van de Officier van Justitie van het Functioneel Parket in beslag genomen.

De vissen die in de fuiken zaten zijn door de toezichthouders teruggezet in het water. Tegen de beroepsvisser wordt proces-verbaal opgemaakt voor het vissen in een gesloten gebied en voor het vissen met schietfuiken zonder vismerk.

Bron: Nederlandse Voedsel en Waren Authoriteit

Naschrift NeVePaling: NeVePaling leden betreuren het feit dat er vissers zijn die zich niet aan de regels houden. NeVePaling bepleit een duurzame gecontroleerde visserij op paling, Daar horen illegale praktijken niet bij.Bookmark and Share