Uw mening telt

VISwijzer over paling"De VISwijzer geeft vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Op zich een goed instrument om consumenten te begeleiden bij het maken van een keuze. Paling krijgt van de VISwijzer een rode (liever niet) beoordeling. NeVePaling vindt de beoordelingsmethodiek die de VISwijzer gebruikt echter ongeschikt voor soorten die migreren van zout naar zoet en vice versa. Paling is zo'n soort met een katadrome leefwijze. Door paling te beoordelen als een schol of kabeljauw maakt de VISwijzer volgens ons een onjuiste beoordeling.  NeVepaling leden willen hierover graag in gesprek met de Good Fish Foundation, de organisatie achter de VISwijzer. "Is een open dialoog tussen Good Fish Foundation en de palingsector een goede manier om te komen tot een groene beoordeling voor paling op de VISwijzer?" 
Ja
79%
Nee
21%
517 stemmen in totaal
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Illegale fuiken bij gemaal de Helsdeur in Den Helder

Geplaatst op woensdag, 31 oktober 2018

Illegale fuiken bij gemaal de Helsdeur in Den Helder

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben samen met BOA’s van Sportvisserij Midwest Nederland 21 illegale aalfuiken aangetroffen bij het gemaal De Helsdeur in Den Helder. De vondst werd gedaan naar aanleiding van een melding van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

De fuiken die in de buurt van het gemaal waren uitgezet zaten stampvol met wolhandkrab en schieraal. Schieralen zijn volwassen palingen die naar de open zee trekken om zich voort te kunnen planten in de Sargagossozee.  De krabben en schieralen zijn ter plekke weer vrijgelaten, en de fuiken zijn uit het water verwijderd en in beslag genomen. De NVWA doet verder onderzoek naar de eigenaar van deze fuiken.

Om de schieraal de kans te geven naar zee te kunnen trekken om zich voort te planten is het in de maanden september tot en met november verboden om met aalfuiken te vissen. Deze maatregel heeft als doel om de aalstand te verbeteren.

 

bron: NVWABookmark and Share