Uw mening telt

VISwijzer over paling"De VISwijzer geeft vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Op zich een goed instrument om consumenten te begeleiden bij het maken van een keuze. Paling krijgt van de VISwijzer een rode (liever niet) beoordeling. NeVePaling vindt de beoordelingsmethodiek die de VISwijzer gebruikt echter ongeschikt voor soorten die migreren van zout naar zoet en vice versa. Paling is zo'n soort met een katadrome leefwijze. Door paling te beoordelen als een schol of kabeljauw maakt de VISwijzer volgens ons een onjuiste beoordeling.  NeVepaling leden willen hierover graag in gesprek met de Good Fish Foundation, de organisatie achter de VISwijzer. "Is een open dialoog tussen Good Fish Foundation en de palingsector een goede manier om te komen tot een groene beoordeling voor paling op de VISwijzer?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Smokkelaars gepakt in Frankrijk

Geplaatst op donderdag, 19 januari 2017

Franse douane pakt glasaal smokkelaars

Frankrijk, Saunacq-et-Muret, 19 januari

In de nacht van maandag 16 januari op dinsdag 17 januari heeft de Franse Douane een record hoeveelheid glasaal inbeslaggenomen. Volgens een persbericht van de prefect in de Gironde werd het transport bij de tol van Saugnacq-et- Muret (Landes) onderschept. De recordhoeveelheid van maar liefst 520 kg (ruim 1,8 miljoen stuks) glasaal waren vanuit Spanje onderweg naar de Parijse luchthaven Roissy Charles de Gaulle. Vandaar zou de lading naar Thailand verscheept worden.

De geschatte waarde van de lading is in Thailand rond de 600.000 euro. Die waarde is zo hoog omdat export van Europese glasaal verboden is. Kopers in Azië betalen waanzinnig hoge prijzen voor illegaal dierlijk materiaal.

Europese glasaal is het een beschermde soort. CITES is de Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna het regelt de handel in beschermde soorten. Europese paling staat op de CITES appendix II lijst, de lijst voor soorten die niet met direct uitsterven worden bedreigd maar wel bescherming genieten. Daarom bestaan er voor zowel de vangst als voor de handel van paling beperkende maatregelen zoals vangstquota en gelimiteerde vangstperiode.

Glasaalvissserij is slechts in een beperkt aantal gebieden toegestaan en uitsluitend aan professionele vissers. Hierbij worden de visserij en aanlandingen aan strenge fysieke en administratieve controles onderworpen. Daarnaast is export alleen mogelijk met een toestemming van CITES. De lading die nu is onderschept werd niet begeleid met een officieel document. Hierdoor is het zeer waarschijnlijk dat deze lading van stroperij afkomstig is.

 Bookmark and Share