Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Tweede Kamer praat over paling

Geplaatst op donderdag, 30 september 2010

Kamer over hoog dioxinegehalte in paling

De Tweede Kamer praat op 30 september met de ministers Klink van VWS en Verburg van LNV over paling met een hoog gehalte dioxine. Verburg heeft al aangegeven dat ze snel in overleg gaat met vissers, supermarkten, restaurants en het Productschap Vis. Het debat in de Tweede Kamer is een reactie op een uitzending van het televisieprogramma Zembla waarin werd gemeld dat er ondanks waarschuwingen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) nog steeds paling afkomstig uit de Nederlandse rivieren op de markt komt met een hoog dioxinegehalte.

De VWA pleitte in 2007 voor een vangstverbod. Verburg koos daar niet voor. Wel vroeg ze de sector maatregelen te nemen om te voorkomen dat de vis in de handel kwam. Het ministerie van LNV stelt in een eerste reactie op de nieuwe berichten dat in Nederlandse winkels vooral gekweekte paling wordt verkocht en dat alleen bij een deel van de wilde paling de kans groot is dat er dioxine in wordt gevonden.

bron: De Telegraaf


Bookmark and Share