België / Nieuwpoort
In Nieuwpoort zullen de spuischuiven aan het Ganzepootcomplex voortaan bij opkomend tij gedeeltelijk opengezet worden. Zo kan de trek van glasaal verbeterd worden.
Op de foto: Glasaaltjes zijn volledig doorzichtig en wegen slechts 0,3 gram.
Glasaaltjes zijn jonge palingen die vanuit zee hun weg zoeken naar zoet water om daar op te groeien en om eenmaal volwassen weer de lange reis terug te aanvaarden. Maar vaak komen de glasaaltjes niet verder dan het sluizencomplex, zo is dat ook in Nieuwpoort (België). Sluizen bleken tijdens experimenten een barrière waar de jonge paling (glasaal) niet langs konden. De spuischuiven zullen nu op een kier worden gezet bij opkomend tij om de glasaal binnen te laten. Het is een maatregel die onder een Europees Aalherstelplan valt want de vissoort is een beschermde vissoort.
De provincie speelt een belangrijke rol in de overlevingskansen van de paling. Tegen 2015 moet het probleem in België van de baan zijn. In afwachting van de natuurlijke aangroei van het palingbestand wordt in heel Vlaanderen (België) jaarlijks zo’n 150 kg glasaal uitgezet.