Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Ja
52%
Nee
48%
829 stemmen in totaal
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Beroepsvisser en stroper in de fout

Geplaatst op donderdag, 2 oktober 2014

NVWA neemt illegale palingfuiken in beslag

Utrecht, 1 oktober 2014

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op maandag 29 september en woensdag 1 oktober in totaal 10 illegale palingfuiken in beslag genomen.

Naar aanleiding van binnengekomen informatie over mogelijke palingstroperij in de Kop van Noord-Holland stelde de NVWA een onderzoek in. Dat resulteerde maandag 29 september in de vondst van 7 illegale fuiken. Een beroepsvisser heeft bekend dat hij de fuiken heeft uitgezet. Tegen hem wordt proces verbaal opgemaakt. Omdat het gaat om een economisch delict, zal het Functioneel Parket zich over de zaak buigen.

illegale palingfuiken

NVWA-inspecteurs en medewerkers van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) stuitten woensdag 1 oktober op het IJsselmeer bij Lelystad op 3 illegale palingfuiken. Ook deze zijn in beslag genomen. Vermoedelijk zijn de fuiken van een stroper. Naar de eigenaar van de fuiken wordt een onderzoek ingesteld.

Beperkingen visserij


Tussen 1 september en 1 december is de jaarlijkse gesloten tijd voor aalvisserij. Het is in die periode verboden te vissen op paling (oftewel aal). Op die manier krijgt volwassen paling de gelegenheid om naar zee te trekken en zich voort te planten. De maatregel is getroffen om te helpen de sterk teruggelopen palingstand weer op peil te krijgen. Uitzondering is er voor Friesland waar Decentraal Aalbeheer gepleegd wordt door te vissen volgens een maximaal quotum en voor de projecten waar Aal over de Dijk wordt geholpen. Deze projecten zijn herkeenbaar aan een mededelingbord op de vislocatie.

Toezicht verscherpt

Omdat naleving van de beperkende maatregelen van groot belang is voor het herstel van de natuurlijke hoeveelheid paling is het toezicht voor de beroeps- en sportvisserij verscherpt. Het ministerie van Economische Zaken, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV), de Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO), politie, Openbaar Ministerie, Sportvisserij Nederland, de Vogelbescherming en de visserijsector werken daarvoor intensief samen. Overtreders kunnen zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk als via de brancheverenigingen worden aangepakt.



Bookmark and Share