Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Binnenvisserij erkend in Deltaprogramma - Zoetwater

Geplaatst op woensdag, 16 november 2011

Binnenvisserij erkend in Deltaprogramma - Zoetwater

 

Rijswijk, 15 november

 

Afgelopen week vonden twee bijeenkomsten plaats met als onderwerp de beschikbaarheid van zoetwater in Nederland met het oog op klimaatsveranderingen en de toenemende verzilting.

 

 

Vertegenwoordiging vanuit het Productschap Vis was aanwezig vanwege de belangen voor de binnenvisserij.

De eerste bijeenkomst was in het kader van het Deltaprogramma, vooral gericht op het deelprogramma Zoetwater. De aard en omvang van de huidige en toekomstige zoetwaterproblematiek gesproken. Het Deltaprogramma is een nationaal programma, waar rijksoverheid, provincies, gemeenten, waterschappen, maatschappelijke organisaties en belangenorganisaties samenwerken en houdt zich bezig met o.a. waterveiligheid, drinkwatervoorziening, zoetwater en verzilting.

Er was een knelpuntenanalyse opgesteld over de kwantitatieve en kwalitatieve vraag naar zoetwater. Het ging om de totale waterbehoefte, ook in tijden van droogte, van de vele watergebruikers. De binnenvisserij was, als één van de gebruikers, in deze eerste fase nog niet onderzocht en in de analyse zwaar onderbelicht.

Ter voorbereiding van de tweede fase is in een bilateraal overleg tussen Rijkswaterstaat en het productschap gesproken over de gevolgen van menselijk ingrijpen in en rond het water voor visbestanden en de binnenvisserij. Ingrijpende veranderingen die een impact hebben op migratie van trekvissen en/of de paaigebieden, effecten van nutriënten, lozingen dan wel toenemende verzilting kwamen aan de orde. 

De opdracht voor het deelprogramma zoetwater is het ontwikkelen van strategieën voor een duurzame zoetwater- en grondvoorziening in Nederland. Naast het deelprogramma zoetwater zijn er nog andere deelprogramma's waaronder het IJsselmeergebied, de rivieren en de Zuidwestelijke Delta.

De problematiek van de waterkwaliteit van het Volkerak-Zoommeer blijft structureel. Het meer is nu zoet met als grootste probleem de blauwe alg. Dit zou mogelijk opgelost kunnen worden door dit meer op te geven als zoutwaterbassin. 

Tevens zijn de internationale verplichtingen aan de orde gesteld zoals het Europees Aalherstelplan en ICBR (Internationale Commissie voor de Bescherming van de Rijn) om de populatie van de paling respectievelijk de zalm te bevorderen.


 

Door het Productschap Vis zal de inbreng vanuit de binnenvisserijsector worden meegenomen in de knelpunten, toekomstperspectieven en maatregelen in het kader van het deelprogramma zoetwater. De binnenvisserij is echter ondergeschikt aan maatregelen die de veiligheid, het voorkomen van onomkeerbare schade betreffen of de drinkwatervoorziening betreffen.



Bookmark and Share