Hong Kong, China, 5 januari 2016
De douane-autoriteiten in Hong Kong hebben beslag gelegd op in totaal c.a. 109 kilogram Europese glasaaltjes. Op het eerste oog lijkt dat een kleine hoeveelheid, omdat glasaal heel klein is, gaat het in totaal om zo'n 360.000 stuks jonge palingen. in totaal zijn vier verdachten aangehouden. De drie mannen en een vrouw kwamen op dinsdag 5 januari op Hong Kong International Airport aan.
Douaniers vonden de lading bij de vier afzonderlijk reizende passagiers in hun bagage. De vier passagiers kwamen vanuit Madrid in Spanje via Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten naar China. Tijdens een controle vonden de douniers de levende jonge palingen in de bagage van de reizigers.
De bagage met de levende palingen werd direct na de vondst overgedragen aan de Agriculture, Fisheries and Conservation department van de autoriteiten in Hong Kong.
Europese paling is een beschermde soort en mag zonder toestemming van CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) het natuurlijke (Europese) leefgebied niet verlaten. Onder de Chinese wetgeving is de bescherming van bedreigde dieren en planten streng geregeld. Een aan illegale handel in beschermde dier-, en plantsoorten schuldig bevonden persoon hangt een maximale boete van 5 miljoen dollar en een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd.
NeVePaling veroordeeld de illegale handel ten zeerste en wijst op het feit dat illegale export van glasaal zeer schadelijk is voor de herstelmaatregelen die in Europa zijn ingesteld. Daarnaast schaadt het de door de sector ingezette weg van verduurzaming. Het is niet alleen verboden maar de mensen die illegale export mogelijk maken en uitvoeren denken alleen aan geldelijke winst op de korte termijn. Veel beter zou het zijn dat de glasaal die nu in Hong Kong werd aangetroffen gebruikt was voor herbevolkingsprojecten in Europa. Hiermee had deze jonge paling bij kunnen dragen aan het verdere herstel van de Europese palingstand. Tenslotte hoopt NeVePaling op strengere controles op de Europese luchthavens om zo een halt toe te roepen aan de smokkel van de Europese palingen. Door de smokkelaars in Europa op te pakken kunnen de glasaaltjes nog snel in Europese wateren terug worden geven aan de natuur.
Een glasaaltje is heel klein: c.a. 0,3 gram en een lengte van 6 centimeter
Bron: Douane Hong Kong