Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

IJsselmeervissers weer in de fout

Geplaatst op zaterdag, 9 november 2013

Beroepsvissers uit Hoorn en Enkhuizen aangehouden wegens illegale palingvangst

Hoorn, 8 november 2013

De politie Noord-Holland en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben in een gecombineerde actie op woensdag 7 november aanhoudingen verricht in verband met illegale vangst van paling op het IJsselmeer.

1100 kilo paling
Bij de actie werden drie beroepsvissers uit Enkhuizen in de leeftijd van 60, 35 en 23 jaar aangehouden. Bij hen werd 400 kg paling aangetroffen. Ook werden drie beroepsvissers uit Hoorn in de leeftijd van 31, 25 en 20 jaar aangehouden, die 700 kg paling aan boord van hun boot hadden. Zij hadden ook ondermaatse snoekbaars en baars aan boord. De ruim 1100 kilo vis werd teruggezet in het water. Het is dit jaar al de derde keer dat IJsselmeervissers betrapt worden op illegale activiteiten, nog geen maand geleden werden drie Friese IJsselmeervissers opgepakt voor illegaal palingvissen. Bij controle bleek het daar om 3200 kilo illegaal gevangen paling te gaan deze zijn net als de in Hoorn en Enkhuizen in aangetroffen paling weer losgelaten.


Beschermde diersoort
In de periode tussen 1 september en 30 november is het in Nederland verboden om paling voor consumptie te vissen. De palingvangst is in deze maanden op grond van het Nederlandse Aalbeheerplan, Europese wetgeving (Aalverordening 1100/2007) en de Flora- en Faunawet verboden. Op basis van deze regelgeving is de paling tot beschermde diersoort verklaard en mag deze in die maanden niet voor consumptie gevangen worden.

Palingen moeten naar zee om zich  voort te planten

Palingen palnten zich voort in de Oceaan.Naar we aannemen doen ze dat in de Sargassozee, een gebied gelijk in grote als Europa. Dat is de reden dat In Nederland in deze periode de palingen met rust worden gelaten. Allen dan kunnen ze de zee bereiken om aan hun reis naar de geboortegrond te beginnen. 

Op 25 plaatsen in Nederland, voor gemalen en een waterkrachtcentrale, waar paling niet zelfstandig open zee kan bereiken wordt in opdracht van St. DUPAN paling opgevangen om deze vervolgens onbeschadigd naar zee te helpen. Dit 'over de dijk' zetten gebeurt met een speciale toestemming van het Ministerie, bij deze visserij altijd een controleur van de Sportvisserij aanwezig. Deze maatregelen zijn genomen om de Europese palingstand, die de laatste jaren sterk terugliep, te stimuleren.

 



Bookmark and Share