Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Illegale glasaalhandel, 27 arrestaties in Europa

Geplaatst op woensdag, 17 mei 2023

Illegale glasaalhandel, 27 arrestaties in Europa

 

Frankrijk, Bordaux, 15 mei 2023

Op 10 mei werd door samenwerkende opsporingsdiensten in diverse landen een grote internationale gecoördineerde inval met ruim 150 agenten gedaan om zo een georganiseerd netwerk voor de illegale handel in glasaaltjes te ontmantelen. In Frankrijk zijn inmiddels tien personen in staat van beschuldiging gesteld.

Tijdens de operatie op 10 mei werden in Frankrijk, Spanje, Polen en België in totaal 27 personen gearresteerd. Na een aantal dagen zijn 20 personen nog steeds in hechtenis genomen.

Volgens de procureur van Bordeaux, Frédérique Porterie, heeft de Franse justitie met de omvangrijke actie een georganiseerd crimineel netwerk voor de illegale handel in glasaal ontmanteld. Onder de in hechtenis genomen personen zijn vissers, handelaren en tussenpersonen die de handel met het Verre Oosten regelden. De tussenpersonen zijn van Aziatische afkomst en regelden de clandestiene uitvoer van glasaal via Parijs of België naar Azië. De belangrijkste organisator van dit criminele netwerk is volgens de procureur ook gearresteerd.

Door alle boeken.

Het onderzoek begon in de zomer van 2021 onder auspiciën van een Franse regionale milieu-eenheid werd vervolgens voortgezet door het parket van Bordeaux. Door de omvang werd de samenwerking gezocht met SEPRONA in Spanje. Interpol en Europol zijn ook betrokken bij het onderzoek. Vanaf augustus 2022 werden verschillende opsporingsdiensten elders in Europa bij het onderzoek betrokken.  Het onderzoek bracht onder meer aan het licht dat om te verhullen dat er glasaal illegaal werd gevist en verhandeld er fraude werd gepleegd door het opstellen van valse vangstmeldingen. Om partijen te verbergen werden bestaande documenten meerdere keren gebruik. Van 2021 tot 2023 werd volgens de onderzoekers 4,2 ton glasaal (126 miljoen stuks) buiten het quotum gevangen, wat een criminele winst opleverde van 1,2 miljoen euro. De prijs van een kilo legale glasaal ligt in Frankrijk tussen 700 en 900 euro. Glasaal van de Europese paling mag vanwege beschermende maatregelen, ingesteld door CITES en EU, niet buiten Europa worden verkocht. In China bedraagt de prijs op de illegale markt 5.000 euro per kilo. Voor de smokkelbendes is het dus heel lucratief met een winst van een kleine 4.000 per kilo. In China worden de glasalen opgekweekt tot grote palingen voor menselijke consumptie. Daarna brengen de palingen uiteindelijk 10 keer de investering op van wat de gesmokkelde glasaal per stuk kostte.

Wild Life Crime

Bij de huiszoekingen werd ruim 1.200 kilo glasaal zonder documenten in beslag genomen. Daarnaast nam het inspectieteam 200.000 euro aan contanten in beslag en werd er beslag gelegd op 620.000 euro aan banktegoeden. Vijf personen werden al op 12 mei voor de rechter geleid met als beschuldiging: "Wild Life Crime: het ongeoorloofd bezit of vervoer van wilde dieren, in dit geval glasaal, in een georganiseerde criminele organisatie. Bezit, overdracht van glasaal zonder juiste documenten, witwassen van crimineel verkregen gelden, deelname aan een criminele organisatie en ongeoorloofde uitvoer." In Parijs werden vijf leden van het illegale exportnetwerk naar Azië door de rechter in voorlopige hechtenis genomen.



Bookmark and Share