Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Internationaal netwerk van glasaal smokkelaars opgerold in Spanje

Geplaatst op dinsdag, 27 maart 2012

Internationaal netwerk van glasaal smokkelaars opgerold in Spanje

 

Spanje, 26 maart 2012

De Spaanse Guardia Civil heeft afgelopen week een Internationale organisatie opgerold die in 2012 ruim 5.000 kilo glasaal illegaal heeft geëxporteerd. De illegale export van ruim 19 miljoen baby palingen werd ontdekt na diepgaand onderzoek. Tijdens de actie werd nog 1.500 kilo glasaal, met waarde van meer dan 1,6 miljoen euro, in beslag genomen. Deze stonde klaar voor verzending.

De Europese paling (Anguilla anguilla) wordt beschermd door het Verdrag inzake de internationale handel van bedreigde dier- en plantensoorten (CITES). Paling staat op de Appendix II, deze laat alleen vrije handel binnen het oorspronkelijke leefgebied toe. Hierdoor is export buiten de Europese Unie ten strengste verboden. De Europese Unie heeft in haar Aalverordening 1100/2007 voorgeschreven dat 60% van de in 2012 gevangen glasaal gebruikt dient te worden voor restocking (uitzet) in Europese wateren die door barrières zijn afgesloten.


"Operación Suculenta" (Sappige Operatie) was de codenaam van de actie die werd uitgevoerd door de Centrale Eenheid voor Milieu (UCOMA) en de Natuur Bescherming Service (Seprona) van de Spaanse Guardia Civil. In totaal zijn 14 personen gearresteerd, waarvan er drie uit Galicië (Noord-Spanje) kwamen.

Het onderzoek werd begin oktober 2011 gestart, UCOMA kwam de smokkel van de glasaal op het spoor. Omdat glasaal een hoge waarde heeft is smokkel al snel interessant voor kwaadwillenden. Glasaal heeft zeer grote commerciële waarde, de baby paling brengt op de Europese markt een gemiddelde van € 500 per kilogram op. In het Verre-Oosten betaald men ongekend hoge bedragen van € 1.300 en meer voor een kilo.


Tijdens het onderzoek werd ontdekt dat een verdachte handelaar veel glasaal in de Spaanse streken Asturias en Galicië kocht. Veel van deze glasaal was oorspronkelijk in Portugal gevangen. Nadat de oorsprong op papier vervalst was werden de baby-palingen (glasaal) via Oost-Europa naar enkele Aziatische landen geëxporteerd. Om te voorkomen dat de glasaal ontdekt zou worden, werden deze door de smokkelbende bij de douane aangegeven als “mullet”, een vissoort die geen bescherming kent.


De Guardia Civil werd in het onderzoek bijgestaan door Bulgaarse autoriteiten. De babypaling (glasaal) waren in Spanje verpakt en vervolgens via de lucht vervoerd naar Sofia in Bulgarije. Vanuit de hoofdstad van Bulgarije, na een vermeende verkoop aan een plaatselijk bedrijf, werden de glasalen met valse papieren verzonden naar hun eindbestemming in onder andere de Filipijnen.
Er worden in dit onderzoek nog aanklachten tegen vier andere Roemeense en Belgische mensen verwacht.

 

Bron: Fis.com

Commentaar van NeVePaling: 19 miljoen babypalingen kunnen uitgroeien tot wel 4 miljoen kilo volwassen paling. Om een idee te geven hoeveel 4 miljoen kilo paling is: de Nederlandse jaarconsumptie is daar nog niet een kwart van.



Bookmark and Share