Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Ja
52%
Nee
48%
829 stemmen in totaal
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

NVWA treft weer illegaal netwerk aan

Geplaatst op dinsdag, 21 augustus 2018

Illegaal vistuig in Markermeer

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben in augustus 2018 enkele inspecties uitgevoerd op het Markermeer. Hierbij zijn verschillende illegale vistuigen aangetroffen en in beslag genomen.

Boot met aalfuiken

Zo troffen de inspecteurs in totaal 21 illegale aalfuiken aan die niet waren voorzien van de verplichte vismerken. Bij een andere inspectie naar aanleiding van een tip werd ongeveer 1.800 meter staande netten aangetroffen. Deze netten waren ook niet voorzien van verplichte vismerken of jonen. De netten stonden al geruime tijd in het water. Vermoedelijk was de stroper vergeten deze netten op te halen. De aalfuiken en staande netten zijn in beslag genomen en zullen worden vernietigd. De NVWA doet nog onderzoek naar de eigenaar van het vistuig.

Het vissen met staande netten of aalfuiken zonder de verplichte vismerken of jonen wordt gezien als illegale visserij omdat niet te controleren is of degene die de netten heeft uitgezet daar de benodigde toestemming en vergunningen voor heeft. Illegale visserij brengt de visstand grote schade toe. NeVePaling is van mening dat het goed is dat de NVWA hier tegen optreedt. Alleen met volledig traceerbare visserij kan er sprake zijn van een duurzame bevissing.

NeVePaling pleit al jaren voor een Nederlandse binnenvisserij die duurzaam binnen de grenzen van de natuur blijft. Daarbij is het van groot belang dat zowel sportvissers als beroepsvissers zich daarvoor gezamenlijk inzetten. Ondertussen werkt de palingsector aan systeem voor traceerbaarheid van paling. De kans dat illegaal gevangen vis via de achterdeur van een restaurant of vishandel op uw bord komt zal dan afnemen. De consument kan nu al vragen om paling die bijdraagt aan het Eel Stewardship Fund, het blauwe logo op de paling.

 

 



Bookmark and Share