Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Ja
52%
Nee
48%
829 stemmen in totaal
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Paling versus Orang Oetan

Geplaatst op dinsdag, 26 januari 2010

Regelmatig duikt er berichtving op waarbij palingen vergeleken worden met de Orang oetan en andere met uitsterven bedreigde diersoorten. Het gaat dan over de bedreigde status die deze dieren hebben op "de rode lijst". In veel gevallen is onduidelijk welke lijst men daarvoor aanroept.

De enig juiste, wereldwijd gebruikte,  lijst met handelsreguleerde maatregelen is CITES ( /Convention on International Trade in Endangered Species/ of Wild Fauna and Flora).
De verordeningen van CITES zijn door maar liefst 175 landen onderschreven. Het is volgens CITES absoluut en ten strengste verboden om te handelen in Orang Oetan, Panda en Olifant en veel andere met uitsterven bedreigde diersoorten.

Paling is in de CITES-lijst opgenomen in Appendix 2. De officiële beschermde CITES-status van paling is: "Vrij verhandelbaar binnen het oorspronkelijke leefgebied en niet direct met uitsterven bedreigd. Dat wel kan worden, tenzij de handel nauw gecontroleerd is."

De Nederlandse overheid controleert en geeft paling zelfs al meer bescherming gegeven dan CITES eist door de handel in paling vanuit Nederland buiten de Europese Gemeenschap te verbieden. Vergelijkingen van Paling met Orang Oetan en andere soorten is dus onjuist. Helaas komt dit in de berichtgeving over paling nergens duidelijk naar voren. Paling eten mag gewoon.


Bookmark and Share