Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Ja
52%
Nee
48%
829 stemmen in totaal
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Palingaak klaar voor Londen

Geplaatst op maandag, 5 maart 2012

Palingaak klaar voor Londen

Heeg, 5 maart 2012
 
 
In Londen vindt op 3 juni de grootste nautische parade sinds vier eeuwen plaats. Ter gelegenheid van het diamanten jubileum van de Britse koningin Elizabeth, die zestig jaar geleden de troon besteeg, zullen tenminste 1000 schepen de rivier Thames afvaren. De koningin en haar echtgenoot prins Philip zullen deze ’Diamond Jubilee River Pageant’ zelf aanvoeren in een aangepast historisch rivierzeilschip. Als het een beetje meezit, is de prachtige Friese palingaak Korneliske Ykes II ook van de partij.
 
 
De palingaak De palingaak
Oud-topbankier Marius Jonkhart en zijn vrouw Caroline Oud-topbankier Marius Jonkhart en zijn vrouw Caroline
Bestuurslid Marcel Meijs Bestuurslid Marcel Meijs
De Korneliske Ykes 2 op Sail Amsterdam De Korneliske Ykes 2 op Sail Amsterdam
 

Bestuurslid Marcel Meijs van de Stichting De Palingaak, die het schip liet bouwen en tegenwoordig beheert, vertelde dat de aak meer dan welkom is in Londen. „De organisatie begrijpt het belang van het schip”, aldus Meijs. De Korneliske Ykes II is namelijk een replica van het type zeilschip dat van de 17e eeuw tot begin 20e eeuw met levende paling van Friesland naar Londen voer.

 

Eigen ligplaats door paling

De paling werd in het voorjaar gehaald bij vissers in de Oostzeelanden en daarna in Friesland gesorteerd en in leven gehouden tot de gevaarlijke overtocht naar Londen met wel 20.000 kilo paling aan boord. „In Londen hadden de palingaken zelfs een eigen ligplaats, de Dutch Mooring, naast de Tower of Londen. Daar mochten ze gratis liggen zolang er paling aan boord was”, vertelde Meijs.

 

Miljoen kilo

Er is berekend dat zo wel een miljoen kilo paling per jaar in de Britse hoofdstad werd afgeleverd. Meijs: „De palingvaart is gestopt vóór de Tweede Wereldoorlog, en kort na de oorlog is het laatste schip gesloopt." De replica Korneliske Ykes II (inclusief boegspriet 26 meter lang) werd gebouwd onder leiding van de bekende bouwmeesters Pier Piersma en Kees Sars. Het schip werd in 2009 te water gelaten en ligt nu in het Friese watersportdorp Heeg, waar het met vrijwilligers uitvaart voor dagtochten.

Stiching De Palingaak-voorzitter Marius Jonkhart, oud-topman van de Nationale Investeringsbank (het huidige NIBC) was de drijvende kracht achter de bouw. „Hij kwam eind jaren ’90 in contact met kleine Friese eikenhouten schepen en daar werd hij vrolijk van. Toen is hij in samenwerking met Piersma dit project gestart”, vertelde Meijs.

 

Sponsors

Mede dankzij sponsors werden de kosten van 1,5 miljoen euro opgebracht. Bestuur en vrijwilligers hadden gehoopt om de palingaak voor de Olympische Spelen in Londen te laten liggen. „Maar dat plan hebben we om financiële redenen moeten afblazen”, zei Meijs.

 

Queen's Pageant

Met steun van de Nederlandse ambassade in Londen hoopt hij het schip wel naar de Queen’s Pageant op 3 juni te varen. „Ons plan is om in de maand voorafgaand aan het evenement naar Londen te varen. Daar zullen we tot aan de Pageant een ligplaats toegewezen krijgen. Het meest waarschijnlijk is dat de palingaak dan afgemeerd ligt als historisch decor in The Avenue of Sail.”„Maar het is nog niet definitief rond”, zei Meijs, die met zijn stichting nog een sponsor zoekt voor de overtocht en het verblijf. „We zijn wel in gesprek met een Brits-Nederlands bedrijf voor de dag van de vlootparade. Dan zou de overtocht meteen ook gedekt zijn.”

Mocht de deal lukken, of een andere sponsor gevonden worden, dan wacht een spannende vaartocht. „De aak is al eens op open zee geweest, maar nog niet naar Engeland”, aldus Meijs. „We hebben een motor, maar het is natuurlijk de bedoeling dat wij gaan zeilen.”

bron: De Telegraaf



Bookmark and Share