Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Ja
52%
Nee
48%
829 stemmen in totaal
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

PRO-EEL reproductie Europese paling is speerpunt

Geplaatst op maandag, 19 juli 2010

Het project PRO-EEL is gericht op de voortplanting van de Europese paling (Anguilla anguilla) in gevangenschap. Er wordt steeds meer onderzoek uitgevoerd naar de voortplanting van paling, omdat het natuurlijke palingbestand een sterke daling vertoont en we er in steeds grotere mate baat bij hebben om Europese paling te kweken en zo een zelfvoorzienende aquacultuur te creëren.
 
PRO-EEL is een inter-collaboratief onderzoeksproject dat financieel wordt gesteund door de Europese Commissie.
 
Het doel van het project is om de huidige kennis over de voortplanting uit te breiden en om gestandaardiseerde protocollen te ontwikkelen voor de productie van hoogwaardige gameten (eitjes en sperma), levensvatbare embryo's en larven van de Europese paling. De methodieken en technologieën worden ontwikkeld op basis van kleinschalige tests en worden gevalideerd middels grootschalige experimenten.
 
Er wordt met name aandacht besteed aan de belangrijkste knelpunten bij de gecontroleerde voortplanting van paling door onze kennis van de voortplantingsfysiologie verder uit te breiden en door methodes te ontwikkelen en toe te passen voor het induceren en completeren van de ontwikkeling van gameten. Er zijn nieuwe hulpmiddelen nodig om op een normale en voorspelbare manier levensvatbare eitjes en larven te produceren uit het reproductiemateriaal.
 
Andere uitdagingen zijn het identificeren van geschikte kweekomstandigheden en initiële voeding voor de larven om betrouwbare kweekprotocollen en -procedures voor larven van de Europese paling te kunnen ontwikkelen.
 
De aanpak van het project is zeer integratief en multidisciplinair. Het consortium bestaat uit vooraanstaande experts op het gebied van de voortplanting van paling, aangevuld met mensen met uitstekende kennis over onderwerpen die de hiaten in kennis en technologie opvangen.
 
Het consortium omvat 15 partners, waaronder Europese onderzoeksinstituten en industriepartners en een International Cooperation Partner Country (ICPC).

Bron: Imares.wur.nl


Bookmark and Share