Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Ja
52%
Nee
48%
829 stemmen in totaal
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Reactie op onwaarheden van Sichting Noordzee

Geplaatst op donderdag, 29 december 2011

Stichting de Noordzee uit Utrecht doet voorkomen alsof zij regelmatig overlegt met de vissector, NeVePaling laat het tegendeel zien.

Limmen, 29 december 2011

Stichting De Noordzee heeft met opzet op 3 oktober 2011 de Inkoopwijzer Goede Vis vol foute gegevens gepresenteerd. Al voor de presentatie hadden meerdere branche-verenigingen, waaronder NeVePaling, Stichting De Noordzee gewezen op fouten in de gids.

Stichting de Noordzee schrijft op haar website dat de opmerkingen van NeVePaling en andere visserij-organisaties 'wegens tijdgebrek' niet te hebben verwerkt. De gids vol met foute informatie werd desondanks door Stichting De Noordzee in omloop gebracht.

De Inkoopwijzer Goede Vis is door SVO-StiVaVi ook als lesmateriaal in gebruik. NeVePaling heeft ook de vakopleider voor de vissector om opheldering gevraagd. Tot op heden is geen reactie ontvangen. NeVePaling maakt zich grote zorgen over de gevolgen van het gebruik van foute informatie in lesmateriaal voor de vissector.


Hieronder is het op 1 december door NeVePaling uitgebrachte persbericht: 'Nieuwe Inkoopgids Goede Vis staat vol onwaarheden'  te lezen,. Samen met de reactie van Stichting De Noordzee, die uitsluitend op de website van Stichting De Noordzee te vinden is. Tenslotte is dit aangevuld met commentaar hierop van NeVePaling.

Leeswijzer:

Oorspronkelijk Persbericht: (tekst vet gedrukt);

Reactie Sichting de Noordzee (SDN) op internet te vinden (bron: staat onderaan). Reactie van SDN heeft de tekskleur blauw;

Commentaar NeVePaling heeft de teksktkleur groen.

 

Nieuwe Inkoopgids “Goede Vis” Stichting de Noordzee staat vol onwaarheden


Reactie Stichting De Noordzee op internet: Geplaatst op donderdag, 1 december 2011


Commentaar NeVePaling: Dit document draagt op de website van Stichting De Noordzee 1 december als datum. Echter de datum van het brondocument (PDF) is 5 december op die datum plaatste Stchting Noordzee ook haar reactie op haar website geplaatst.


Oorspronkelijk persbericht: De onlangs door Stichting Noordzee geïntroduceerde inkoopgids Goede Vis staat, in ieder geval voor wat de factsheet paling betreft, vol onwaarheden. Dit stelt de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren (NeVePaling) in een brief die zij verstuurd heeft aan alle belangenorganisaties en de leden van de Visserijcommissie van de Tweede Kamer.

Stichting de Noordzee doet naar buiten toe blijken dat de inkoopwijzer in samenwerking met de visserijsector is samengesteld. Echter de leden en het bestuur van NeVePaling plaatsen daar grote vraagtekens bij.


Eerste deel reactie SDN: De inhoud van de Goede VIS inkoopgids is voorgelegd aan 17 verschillende partijen. Van milieubeschermingorganisaties als WNF en MSC, tot aan partijen uit de vissector, zoals de Visfederatie, Productschap Vis, en verschillende visdetaillisten. De commentaren van deze partijen zijn verwerkt en dit is vervolgens teruggekoppeld aan de
desbetreffende organisatie.


Commentaar NeVePaling: Stichting de Noordzee doet voorkomen alsof er ruggespraak met de visserijsector heeft plaatsgevonden. Er heeft echter nooit overleg met de visserijsector plaatsgevonden. NeVePaling beschikt over informatie waaruit dit blijkt.


Vervolg van de reactie SDN: Een gedeelte van deze terugkoppelingen is i.v.m. komst van de beoordelingen van de nieuwe VISwijzer en interne drukte blijven liggen. Het gaat om een paar soorten waar het Produktschap Vis, Visfederatie en in dit geval ook NeVePaling opmerkingen voor hebben aangedragen. De intentie is nog steeds om alle partijen op de hoogte te brengen van de verwerking van hun opmerkingen. Het nieuwsbericht van NeVePaling is daarom ook wat voorbarig. De consultatie voor het volgende deel factsheets moet nog beginnen, vandaar dat wij nog met dit proces bezig zijn.


Commentaar NeVePaling: In het eerste deel van de reactie van Stichting de Noordzee beweert zij dat de inhoud van de inkoopwijzer Goede Vis is voorgelegd aan 17 partijen en dat hun commentaren verwerkt zijn. In het vervolg van de reactie van Stichting de Noordzee  staat: 'Een gedeelte van deze terugkoppelingen is i.v.m. komst van de beoordelingen van de nieuwe VISwijzer en interne drukte blijven liggen.'

Stichting de Noordzee schrijft: ‘De intentie is nog steeds om alle partijen op de hoogte te brengen van de verwerking van hun opmerkingen.’ 

De inkoopwijzer werd op 3 oktober 2011 gepresenteerd. NeVePaling had meerdere (aangetekende) brieven geschreven aan Stichting de Noordzee en haar medeopstellers (SVO-StiVaVi en Mayonna BV) van de inkoopwijzer Goede Vis. Op deze brieven had NeVePaling  tot aan het moment van uitbrengen van het NeVePaling persbericht (1 december 2011) nooit reactie mogen ontvangen.

Na twee maanden wachten op een reactie van Stichting Noordzee, SVO-StiVaVi en of Mayonna vond NeVePaling reden genoeg om een persbericht uit te brengen. Stichting de Noordzee doet in haar reactie weer voorkomen alsof zij regelmatig met de visserijsector spreekt en overleg pleegt ondanks deze bewering laat zij NeVePaling volledig links liggen.

Door het structureel negeren van sectorvertegenwoordigers, zoals NeVePaling, geeft Stichting de Noordzee in onze ogen aan dat zij geen overleg wenst te plegen met de visserijsector.

 

Oorspronkelijk persbericht: Vanuit NeVePaling is Stichting de Noordzee gewezen op een groot aantal fouten in de conceptversie. Enige verdere vorm van communicatie met Stichting de Noordzee is hierover nooit geweest. Dat het commentaar echter wel is ontvangen blijkt uitde definitieve versie waarin een stukje tekst van NeVePaling, als reactie op de inkoopgids, letterlijk is overgenomen.


Reactie SDN: Dit is toch een duidelijk signal dat wij zeker iets gedaan hebben met de opmerkingen van NeVepaling en dat deze in de inkoopgids verwerkt zijn. Ook van Productschap Vis hebben we opmerkingen ontvangen over de paling factsheet. Deze zijn ook verwerkt. NeVepaling spreekt zichzelf zodoende behoorlijk tegen.


Commentaar NeVePaling: Stichting Noordzee schrijft in het begin van haar reactie ‘dat opmerkingen blijven liggen en nog wachten op verwerking.’ en  ' in dit geval ook NeVePaling opmerkingen'. Vervolgens beweert Stichting de Noordzee hier dat er wel opmerkingen verwerkt zijn. Stichting de Noordzee spreekt alleen zichzelf tegen.

 

Oorspronkelijk persbericht: Op een groot aantal punten blijft Stichting de Noordzee jammer genoeg onwaarheden verkondigen.


Reactie SDN: Deze “onwaarheden” zullen hieronder weerlegd worden.

Oorspronkelijk persbericht: Zo spreekt de Inkoopwijzer over het vangen van paling met de Aalkuil, een vangstmethode
die al ruim 40 jaar verboden is!


Reactie SDN: Deze informatie komt bij Productschap Vis vandaan, van hen hebben wij de volgende informatie gekregen:


“-> In de beoordelingstabel staat dat er onder andere met kieuwnetten op paling wordt gevist, dit is niet juist. Vangstmethoden voor paling zijn: fuiken, kistjes, lijnen, elektrovisapparaat, kubben, de aalzegen en de aalkuil.”


Naar aanleiding hiervan hebben wij de informatie over vangsttechnieken uitgebreid. Het is hoe dan ook wel een vangstmethode geweest en het maakt geen verschil uit voor de beoordeling van de paling. Deze blijft immers in het donker rood staan.


Commentaar NeVePaling: Stichting Noordzee spreekt van 'uitbreiding van informatie'. In het begin stelt Stichting de Noordzee dat de 'verwerking van ingezonden informatie vanwege tijdgebrek is blijven liggen.' Hier stelt Stichting de Noordzee: 'er informatie is ontvangen vanuit het Productschap Vis' bewijs hiervoor levert Stichting Noordzee helaas niet.


Oorspronkelijk persbericht: Ook spreekt Stichting de Noordzee over gevaarlijke paling uit de Biesbosch, een gebied waar vissen op paling bij wet verboden is. Via het legale circuit is dit soort vis volgens NeVePaling niet te koop.


Reactie SDN: Wij vermelden ook duidelijk in de inkoopgids dat de palingvisserij in de Biesbosch verboden is, dit is dus geen onwaarheid. We maken zelfs nog melding dat paling buiten Biesbosch nauwelijks giftige stoffen bevat: “Paling uit de Nederlandse grote rivieren en de Biesbosch bevat hoge gehaltes giftige dioxines en PCB’s en vormt een gevaar voor de gezondheid, vooral voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen. Sinds 2010 is de visserij op deze paling verboden. Gekweekte paling en wilde paling die niet uit de grote rivieren of de Biesbosch komt, bevatten nauwelijks giftige stoffen en de voedselveiligheid is hier gewaarborgd.”


Commentaar NeVePaling: NeVePaling heeft in haar brief aan Stichting Noordzee duidelijk aangeven waar het gevaar van met dioxine vervuilde zoetwatervis voor de volksgezondheid schuilt. In het legale circuit (geregistreerde en EG-erkende bedrijven) is geen paling verkrijgbaar uit dergelijke gebieden omdat visserij verboden is en door de overheid strenge controles plaats vinden.

Gevaar voor de consument schuilt uitsluitend in zoetwatervis afkomstig uit met dioxine en dioxine-achtige stoffen vervuilde wateren. Voornamelijk snoekbaars en paling uit die wateren worden via het illegale circuit, de zogenaamde ‘hengelaar aan de achterdeur’, aan de horeca aangeboden worden en vormen een gevaar voor de volksgezondheid.

Dergelijke, illegaal gevangen, illegaal verhandelde vis vindt vaak zijn bestemming in de horeca en komt juist daar rechtstreeks op het bord van de consument. De inkoper van dergelijke illegaal gevangen zoetwatervis brengt de gezondheid van de consument in gevaar. NeVePaling heeft in haar brief aan Stichting Noordzee aangeven dat tegen dergelijke gevaarlijke praktijken een waarschuwing op zijn plaats is.

NeVePaling stelt: Indien Stichting de Noordzee in haar inkoopgids Goede Vis inkopers wil waarschuwen voor de risico's van dioxine en dioxineachtige stoffen in zoetwatervis dan is waarschuwen tegen ontraceerbare praktijken zoals het kopen van de "hengelaar aan de achterdeur' zeker op zijn plaats.


Oorspronkelijk persbericht: Wat of wie de kennisbronnen zijn van Stichting de Noordzee met betrekking tot het advies over paling blijven, buiten Sportvisserij Nederland, onduidelijk.


Reactie SDN: Voor paling is dit dus het Productschap Vis. Voor de gehele inkoopgids zijn dit de partijen die zijn genoemd bij het eerste punt.

Commentaar NeVePaling: Geen van in het eerste punt genoemde partijen uit de visserijsector heeft een reactie mogen ontvangen van Stichting de Noordzee. Stichting de Noordzee is doof voor commentaar van vakmensen.


Oorsprokelijk persbericht: Dat deze bronnen oud en achterhaald zijn staat vast.


Eerste deel reactie SDN: De bron is niet oud en achterhaald, maar juist naar voren gekomen in de consultatieronde (productschap vis), dus een hele verse bron.


Commentaar NeVePaling: Stichting de Noordzee levert geen bewijs voor het bestaan van deze consultatieronde, navraag bij betrokken partijen volgt. 

 

Oorspronkelijk persbericht: NeVePaling stuurde diverse aangetekende brieven naar Stichting de Noordzee om  opheldering te vragen maar antwoord heeft de vereniging tot op heden niet mogen  ontvangen.


Reactie SDN: Wij hebben drie verschillende aangetekende brieven van NeVePaling ontvangen. NeVePaling heeft de laatste tijd veel vertrouwelijke informatie opgevraagd  bij Stichting De Noordzee over de beoordelingen van paling op de VISwijzer. Hoewel wij niet verplicht zijn deze informatie te verstrekken hebben wij toch gehoor gegeven aan dit verzoek. De beoordeling van Madagaskar paling en Europese paling hebben wij toegezonden.


Commentaar NeVePaling: Alle post is aangekomen bij Stichting de Noordzee in Utrecht. Onduidelijk blijft waarom het twee maanden en een persbericht  moet duren voor er gereageerd wordt door Stichting de Noordzee op inhoudelijke vragen..

NeVePaling begrijpt overigens niet wat er ‘vertrouwelijk’ is aan de 'beoordelingen van  paling op de VISwijzer'. De opmerking: 'Hoewel wij (SDN) niet verplicht zijn deze informatie te verstrekken hebben wij toch gehoor gegeven aan dit verzoek' kan NeVePaling niet verklaren.

Wat is er zo vertrouwelijk of geheim aan beoordelingen zijn vragen waarmee NeVePaling achterblijft. 

Vervolg reactie SDN: De laatste aangetekende brief van 4 pagina’s lang over de Inkoopgids is i.v.m. de genoemde drukte even blijven liggen. Toevallig is er op 1 dec een mail uitgegaan naar NeVepaling, waarin staat dat wij voor 22 december zullen antwoorden. Het persbericht van NeVepaling en deze mail hebben elkaar helaas net gekruist.


Commentaar NeVePaling: Post komt wel degelijk aan bij Stichting de Noordzee, maar ‘wegens drukte blijft deze liggen’. Vervolgens moet NeVePaling de reactie van Stichting de Noordzee van internet halen. De reden blijft onduidelijk.

Stichting de Noordzee schrijft hier: 'Toevallig is er op 1 dec een mail uitgegaan naar NeVePaling' en 'Het persbericht van NeVePaling en deze mail hebben elkaar helaas net gekruist'.

NeVePaling heeft 'toevallig' voor alle zekerheid alle mailboxen extern laten controleren: er zat geen mail in van Stichting de Noordzee.


Tenslotte schrijft Stichting de Noordzee hier dat zij 'voor 22 december zullen antwoorden". Helaas zat er voor of op 22 december niets in de NeVePaling brievenbus of mailbox.


Oorspronkelijk persbericht: Ook zetten de leden van NeVePaling vraagtekens bij de in de Inkoopgids genoemde partners van Stichting deNoordzee. St. Vakopleiding Vis (STIVAVI) en Mayonna  BV staan met logo en adresgegevens als samenwerkingspartners in de Inkoopgids genoemd.


Reactie SDN: Bij deze partijen hoeven zeker geen vraagtekens te worden gezet. Stichting De Noordzee is in zijn geheel verantwoordelijk voor de inhoud.


Commentaar NeVePaling: Door in de Inkoopgids Goede Vis met logo, naam en adresgegevens vermelden van projectpartners  Stichting Vak Opleiding Vis (SVO-Stivavi) en Mayonna BV mag de lezer toch aannemen dat beide organisaties achter de inhoud van de Inkoopgids staan.

NeVePaling heeft zowel SVO-StiVaVi als Mayonna BV in oktober 2011 een brief gestuurd met de vraag of zij inhoudelijk achter de inhoud van de Inkoopwijzer Goede Vis staan. Helaas heeft tot op heden geen van beide gereageerd de brief van NeVePaling.


Oorsprokelijk persbericht: NeVePaling, heeft beide per brief om uitleg gevraagd maar nog geen reactie mogen ontvangen.


Reactie SDN: De reactie vanuit Stichting De Noordzee en het persbericht hebben elkaarnet gekruist. De andere organisaties hoeven geen verantwoording af te leggen naar NeVepaling.


Commentaar NeVePaling: Stichting de Noordzee wekt telkens in haar uitingen de indruk dat zij met de visserijsector overlegt. Nogmaals en misschien ter overvloede geven wij aan dat er door NeVePaling geen correspondentie van Stichting Noordzee is ontvangen. NeVePaling heeft de reactie van Stichting de Noordzee zelf van internet moeten halen.


Door hier te stellen dat ‘de reactie vanuit Stichting de Noordzee en het persbericht elkaar hebben gekruist’ kunnen wij niet anders concluderen dan dat Stichting de Noordzee de waarheid een eigen wending geeft.

De uitspraak van Stichting de Noordzee dat andere organisaties (lees: projectpartners) hierover geen verantwoording hoeven af te leggen bevreemd NeVePaling ten zeerste. Men mag toch aannemen wanneer een organisatie projectpartner is deze ook achter de inhoud van de gewraakte inkoopgids staat.


Oorspronkelijk persbericht: NeVePaling roept andere brancheverenigingen in de vissector op om de beoordeling
van vissoorten in de nieuwe Inkoopgids van Stichting de Noordzee aan een onderzoek te onderwerpen.


Reactie SDN: Dit zal niet nodig zijn. Alle factsheets zijn voorgelegd aan partijen in de vissector, zoals de Visfederatie, Productschap Vis en Vereniging Nederlandse Visdetaillisten. Dit zal ook zo gebeuren voor de factsheets die nog gemaakt worden en binnenkort in de consultatieronde gaan.


Commentaar NeVePaling: Voor alle duidelijkheid NeVePaling roept andere brache-verenigingen op de inkoopwijzer aan een onderzoek te onderwerpen of dit nodig is kunnen deze 'partijen in de vissector'  volgens NeVePaling heel goed zelf beoordelen.

De opmerking  van Stichting de Noordzee: ‘Dit zal niet nodig zijn’  vinden wij behoorlijk denigrerend voor de visserijsector.

Weer probeert Stichting de Noordzee de indruk te wekken dat zij de steun heeft van partijen uit vissector, die elk hun goedkeuring verlenen aan de factsheets in de Goede Vis InkoopGids.

Niets is echter minder waar, maar om het zeker te weten mag u het de visserijsectorzelf vragen.

 

Bronvermeldingen:


Bron: http://NeVepaling.nl/nederlands/persberichten/nieuwe-inkoopgids--goede-vis--stichting-de-noordzee-staatvol-
onwaarheden/


Bron: http://www.noordzee.nl/blog/nevepaling-over-de-goede-vis-inkoopgids/



Bookmark and Share