Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

WWF wil paling liever laten knakken

Geplaatst op dinsdag, 26 januari 2010

De gezamelijke natuurorganisaties: WNF (WWF), Natuurmonumenten, Greenpeace, stichting de Noordzee en Water Natuurlijk hebben in april 2009 in een brief aan EU-commissaris Joe Borg (Visserij) van de Europese Commissie gevraagd om het democratisch tot stand gekomen Nederlandse Aalherstelplan te verwerpen. De organisaties vinden het nog steeds onaanvaardbaar dat vissers de bedreigde paling mogen blijven vangen.

In het democratisch besloten plan is opgenomen dat beroepsvissers naast het uitzetten van jonge palingen ook 157.000 kilo volwassen paling helpen bij hun oversteek langs stuwen, dammen, sluizen en watergemalen. Dat moet de volwassen paling helpen de paaigronden in de Sargassozee te bereiken. Maar de natuurclubs zeggen dat er totaal geen wetenschappelijk bewijs is dat het “over de dijk helpen van de volwassen paling” helpt. Het uitzetten van jonge palingen geeft wel wetenschappelijk bewezen resultaat.

De beroepsvissers zijn als ervaringsdeskundigen nauw betrokken bij de opstelling van het Nederlandse Aalherstelplan. Vast staat dat dagelijks honderden palingen een gruwelijke dood vinden in Nederlandse gemalen.
Door het opvissen van volwassen palingen voor de watergemalen en deze vervolgens weer uit te zetten op plaatsen waar zij vrije uittrek hebben voorkomt men dat deze volwassen palingen “geknakt” worden in de gemalen.

Nederland heeft in totaal 4.671 gemalen en in totaal 15.000 door mensenhanden gemaakte hindernissen in het oppervlaktewater. Palingen ondervinden hiervan grote hinder op hun reis. Als de volwassen palingen niet langs de watergemalen geholpen worden is de kans 99,9% dat deze in de watergemalen geknakt worden. Op de foto (onder) staat een door een watergemaal “geknakte paling”.

Is dit is wat de Natuurorganisties  met die 157.000 kilo volwassen palingen willen laten gebeuren?, vragen de beroepsvissers zich af.


Bookmark and Share