Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Zorgen om illegale palingvisserij sportvissers

Geplaatst op maandag, 16 april 2012

Zorgen om illegale palingvisserij sportvissers

 

Limmen, 16 april 2012

Bij de start van het nieuwe vangstseizoen voor paling maakt de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren (NeVePaling) zich grote zorgen over illegale palingvangsten door sportvissers. De duurzaamheidsmaatregelen die de sector neemt worden deels teniet gedaan, terwijl de volksgezondheid door de illegale handel wordt bedreigd.

sportvisser vangt paling

Omdat de hoeveelheid in Nederland levende paling sterk is afgenomen zijn er door de sector en de overheid maatregelen genomen om de paling te beschermen. Voor de beroepsvissers geld er een vangstbeperking en vangstverboden voor bepaalde gebieden. Hiermee zijn de vangsten met ruim 70% teruggebracht. Omdat jonge paling grote moeite heeft ons land binnen te komen worden elk jaar miljoenen kleine palinkjes losgelaten in de natuur. Met deze maatregelen wil de beroepssector bijdragen.

Sportvissers daarentegen blijken, ondanks een terugzetverplichting en een meeneemverbod op hun VISpas, nog steeds grote hoeveelheden paling te vangen en mee te nemen. In een laatste rapport van de overheid wordt gesproken over een schatting van tenminste honderdduizend kilo. NeVePaling heeft aanwijzingen dat een groot deel van deze illegaal gevangen palingen via de achterdeur van restaurants wordt verhandeld. In het in april verschenen rapport van de NVWA werd voor zeebaars en kabeljauw al hetzelfde geconcludeerd. Voor paling gelden hoge prijzen per kilo. Voor een sportvisser is het daardoor al snel mogelijk om bovenmodale inkomsten te verwerven.

Met de illegale palingvangst dreigt gevaar voor de volksgezondheid. Illegaal gevangen paling kan uit gebieden komen waar het vanwege vervuiling verboden is om op paling te vissen. Op die manier kan de gezondheid van de consument in gevaar komen. NeVePaling roept de Nederlandse restauranthouders op alleen paling te serveren die legaal gevangen is.

Tevens doet NeVePaling een oproep aan de Voedsel en Waren Autoriteit om de herkomst van paling bij restaurants te controleren. Palinggerechten horen bij Nederland, net als klompen en molens. Alleen door gecontroleerd te vissen en te beheren is het mogelijk om ons nageslacht ook te laten genieten van dit oer-Hollandse gerecht.



Bookmark and Share