Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Delfland gemaal opent deuren voor glasaal

Geplaatst op maandag, 7 mei 2012

Delfland opent deuren gemaal voor glasaal


Maassluis, 12 mei 2012

Eens per jaar - in het voorjaar - verzamelen zich duizenden glasalen in de Nieuwe Waterweg bij Maassluis voor gemaal Zaaijer. Delfland zorgt ervoor dat deze jonge palingen het gemaal kunnen passeren en in de sloten en vaarten in het gebied kunnen opgroeien.

Tot voor kort was het niet makkelijk voor de glasaal en de driedoornige stekelbaars om het water van Delfland te bereiken. Door een eenvoudige, maar slimme aanpassing kunnen deze vissen nu ook via gemaal Zaaijer het gebied van Delfland in trekken om op te groeien. Dit gebeurt door de schuiven of sluisdeuren van het gemaal gemalen open te zetten als de paling zich aandient. De stroming zorgt dat de glasaal wordt aangetrokken en het gebied van Delfland binnenzwemt. De aanpassing van gemaal Zaaijer is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Rijkswaterstaat Zuid-Holland.

Nu het gemaal is aangepast, wordt de werking van het systeem onderzocht. Daarbij wordt gekeken hoeveel jonge paling zich aandient voor een veilige doortocht. Het onderzoek vindt plaats met behulp van netten en de glasaalcollector. Dit apparaat verzamelt jonge paling via zuigbuizen in een soort opvangbak.Bookmark and Share