Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Europees certificaat duurzaamheid Nederlandse palinghandel

Geplaatst op maandag, 12 maart 2012

Europees certificaat duurzaamheid Nederlandse palinghandel


Londen, 12 maart 2012

Palingrokerij Vlug uit Broek op Langedijk ontving afgelopen woensdag in Londen het Sustainable Eel Standard (SES)-certificaat. Hiermee is Vlug het eerste Nederlandse palingbedrijf dat aan de strenge eisen van deze duurzaamheidstandaard voldoet. 19 van de 21 Nederlandse handelaren volgen nog dit jaar.

De regels voor de standaard zijn vorig jaar door de Sustainable Eel Group (SEG) in Londen gepresenteerd. SEG bestaat uit gerenommeerde palingwetenschappers en milieuorganisaties, waaronder het Environment Agency en de Association of Rivers Trust. De standaard is ontwikkeld voor zowel glasaalvisserij, palingkweek als palingverwerking en stelt regels aan onder andere visserijmethoden. Met deze regelgeving worden sterfte en bijvangsten van de glasaalvisserij sterk gereduceerd. Daarnaast stelt de standaard eisen aan de palingpopulatie in het vangstgebied en de bedrijfsvoering van de bedrijven.

Vergelijkbaar met MSC
MSC richt zich op de duurzaamheid van soorten die in zee leven. Paling heeft een complexe levenscyclus en met een kwart van de aarde een immens groot leefgebied. Omdat paling een groot deel van haar leven in zoetwater doorbrengt is de Sustainable Eel Standard speciaal voor de paling ontwikkeld. De criteria in de SES voldoen volledig aan het Europees Aal Herstelplan.

Vrijwel gehele sector gecertificeerd
De Stichting DUPAN heeft deze week in Londen afspraken gemaakt om in 2012 alle leden van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren (NeVePaling) te laten certificeren.
Daarmee zullen dit jaar nog 19 van de 21 Nederlandse palinghandels- en verwerkingsbedrijven voldoen aan de Sustainable Eel Standard. De Nederlandse palingbedrijven zullen voor de SES-certificering onderworpen worden aan strenge keuringen door een onafhankelijk Brits certificeringsbureau Stichting DUPAN zal de certificering van de bij de NeVePaling aangesloten palinghandelaren in zijn geheel financieren.Foto: NeVePaling secretaris Jac Tijsen (l) neemt het certificaat voor Palingrokerij Vlug in ontvangst van SEG voorzitter Andrew KerrBookmark and Share