Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Europese certificering voor Nederlandse palingsector

Geplaatst op donderdag, 11 april 2013

Europese certificering voor Nederlandse palingsector

 

Volendam, 9 april 2013

Vandaag ontvingen 14 Nederlandse palinghandelaren en 5 palingkwekers in Volendam het Sustainable Eel Chain of Custody-certificaat. Zij kregen deze certificering na een strenge audit van het onafhankelijke, Britse certificeringsbureau MacAlister Elliott and Partners (MEP). Alle gecertificeerde bedrijven zijn alle aangesloten bij NEVEI en NeVePaling, Stichting DUPAN heeft de certifcering gecoördineert.

 

De regels voor de CoC-certificering zijn door de Sustainable Eel Group (SEG) in Engeland opgesteld. SEG bestaat uit gerenommeerde palingwetenschappers en milieuorganisaties, waaronder het Environment Agency en de Association of Rivers Trust. De Sustainable Eel Standaard is ontwikkeld voor glasaalvisserij, Hiermee worden sterfte en bijvangsten van de glasaalvisserij sterk gereduceerd, daarnaast stelt de standaard eisen aan de palingpopulatie in het vangstgebied. Een certificering voor andere palingvisserijen is op dit moment in ontwikkeling. Voor zowel de palingkweek als palingverwerking stelt deze nieuwe certificering strenge regels aan onder andere traceerbaarheid en de bedrijfsvoering van de bedrijven. Door de certificering zijn de Nederlandse bedrijven voorbereid op de toekomst waarin de Chain of Custody het palingproduct tot aan de grondstof (de glasaal of paling) traceerbaar is. MEP werkt op dit moment hard aan een certificering van alle glasaalvisserij in Europa.

 

Duurzaamheid staat voorop

Andere duurzaamheidslabels richten zich op de duurzaamheid van soorten die in zee leven. Paling heeft een complexe levenscyclus en met een kwart van de aarde, een immens groot leefgebied. Bovendien brengt paling een groot deel van haar leven in zoetwater door, hierdoor zijn bestandsopnamen moeilijk dan wel onmogelijk. Vanwege deze kenmerken past paling niet binnen de criteria van andere certificeringen en heeft SEG een speciale op paling gerichte Sustainable Eel Standard ontwikkeld. De criteria in de SES voldoen volledig aan het Europees Aal Herstelplan en gaan op een aantal punten zelfs verder.

 

Vrijwel gehele handel gecertificeerd
De Stichting DUPAN had in 2011 met SEG afspraken gemaakt om alle leden van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren (NeVePaling) te laten certificeren. Met de nu gecertificeerde bedrijven voldoen 17 van de 19 Nederlandse palinghandels- en verwerkingsbedrijven aan de Sustainable Eel Standard. De twee overgebleven handelaren zijn niet bij NeVePaling aangesloten.



Bookmark and Share