Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Frankrijk sloopt dammen om vismigratie te bevorderen

Geplaatst op vrijdag, 24 februari 2012

Twee dammen en waterkrachtcentrales in de Sélune worden gesloopt

Parijs, 21 februari 2012

Nathalie Kosciusko-Mezet (Franse minister van Ecologie, Duurzame Ontwikkeling, Transport en Volkhuisvesting) heeft op 21 februari jl. bevestigd dat de stuwdammen in de rivier de Sélune bij Vezins en Roche-qui-Boit gesloopt zullen worden samen met de daarin aanwezige waterkrachtcentrales. Het is een langverwacht besluit van het Bureau van de minister van Ecologie dat door alle organisaties die deel uitmaken van de ”Vrienden van de Selune” wordt verwelkomt en waardoor de biodiversiteit van deze rivier sterk zal toenemen.
De rivier de Selune komt uit in de Atlantische Oceaan. Kenmerkende vissoorten zijn migrerende soorten, zoals zalm, forel en paling. Tegelijkertijd zal een programma voor duurzame ontwikkeling van dit gebied worden uitgevoerd. Het komt er nu op aan dat verenigingen, inwoners, plaatselijke bedrijven en gemeenschappen samen met wetenschappers en de overheid gaan samenwerken.

Met dit besluit bevestigt de Franse minister van Ecologie een eerder voornemen in het Nationale Ecologisch Herstelplan uit 2009. Het is een overwinning voor al diegenen die er in Frankrijk en in het buitenland van dromen dat deze rivier weer vrij in zee uitmondt in de baai van Mont Sait-Michel.

De ”Vrienden van de Selune waarderen het besluit van de minister. Zij herinneren zich nog goed hoe de EDF (Franse electriciteitsmaatschappij) heeft getracht om het herstel van migratie in de Selune tegen te houden.

Ook zullen de ”Vrienden van de Selune” er nu op aandringen dat de Prefect van het departement Mache op de kortst mogelijke termijn de vergunningen (concessies) voor de stuwdammen intrekt. Een extra argument daarvoor is dat het voortbestaan van de stuwdammen strijdig is met het Franse Nationale Aalherstelplan. Volgens de Europese Aalverordening staan daar zware financiële straffen op.

Deze sloop van de beide dammen betekent een tot nu toe een in Europa ongekende actie voor het ecologisch herstel van een rivier.

bron: Les Amis de La SéluneBookmark and Share