Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

IJsselmeervissers vrezen Natura 2000

Geplaatst op zaterdag, 27 februari 2010

Minister Verburg van LNV heeft net voor de val van het kabinet het IJsselmeer officieel aangewezen als Natura 2000-gebied. In gebieden met dit predikaat krijgt de natuur voorrang. Tegen deze aanwijzing kan nu bezwaar worden gemaakt. De IJsselmeervissers stappen nu massaal naar de Raad van State. Zij protesteren bij het hoogste rechtscollege tegen de aanwijzing van het IJsselmeer als Natura 2000-gebied. De vissers vrezen nieuwe beperkende maatregelen vanwege de extra bescherming van de natuur. Eerder is al een vangstbeperking doorgevoerd van 50% de vissers vrezen met Natura 2000 het einde van hun bedrijven en het einde van een historische cultuur.

’We mogen straks helemaal niets meer’. Deze angst leeft sterk onder de IJsselmeervissers. ,,Zij voelen zich door Natura 2000 verder bekneld’’, aldus Cora Seip van het Productschap Vis. De organisatie gaat naar de Raad van State ook namens de Nederlandse Vissersbond, de Coöperatieve Producentenorganisatie en de Combinatie van Beroepsvissers.

Een brief op poten heeft het Productschap Vis al klaar. Wij hebben eerder kritiek geuit op het plan om het IJsselmeer aan te wijzen als Natura 2000 gebied. Maar de minister luistert niet of nauwelijks naar de visser, zegt Cora Seip. Op het IJsselmeer zijn zo’n dertig vissersschepen actief. Tien jaar geleden waren dat er nog zestig. De vissers vrezen verdere achteruitgang. ,,Natuurdoelen worden gebruikt om de visserij weg te krijgen. Kijk maar naar de kokkelvisserij in het Waddengebied.’’


Bookmark and Share