Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Japanse wetenschappers vinden bevruchte palingeitjes in natuur

Geplaatst op vrijdag, 11 februari 2011

Paling paait bij nieuwe maan

Wetenschappelijke doorbraak: Onderzoekers vissen bevruchte eieren van palingen op

De voortplanting van paling is al eeuwenlang een groot mysterie. Nog nooit is de voortplanting van paling in de natuur door mensen waargenomen. Al sinds Aristoteles doen wetenschappers over de hele wereld verwoede pogingen dit raadsel te ontrafelen.
Japanse onderzoekers hebben nu een doorbraak bereikt. Japanse onderzoekers zijn voor het eerst geslaagd om  bevruchte eieren van Japanse palingen (Lat.: Anguilla Japonica) op te vissen. De conclusie is dat palingen de maanstand en het hoogteverschil op de oceaanbodem gebruiken om te bepalen waar en wanneer ze gaan paaien. De onderzoekers ontdekten dat paling het liefst paait bij nieuwe maan. Dit doen ze waarschijnlijk omdat het gebrek aan licht hen op dat moment beschermt tegen predatoren.
Ook blijken de Japanse palingen tijdens het paaiseizoen meerdere keren te paaien.
 
De onderzoekers van de Universiteit van Tokio en het Fisheries Research Agency (FRA) in Tokio publiceerden hun bevindingen in het digitale wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. De Japanse onderzoekers doen al enkele decenia onderzoek naar Japanse palingen.
 
Ten westen van Guam
Enkele jaren geleden ontdekten de onderzoekers al dat het paaigebied van de Japanse paling  2200 kilometer ten zuiden van Japan, ten westen van Guam, bij een van de Mariana-eilanden in de westelijke Stille Oceaan ligt. De Japanse onderzoekers vingen destijds in dat gebied volwassen Japanse paling.
De palingen trekken naar de onderzeese bergen ten westen van Guam. Ze oriënteren zich tijdens hun migratie op de magnetische velden van de zeebodem. Het is bekend dat palingen aardmagnetisme kunnen waarnemen.
 
Nieuwe kennis
De onderzoekers presenteren in hun laatste rapport diverse volledig nieuwe inzichten in het gedrag van de Japanse paling.
Het Japanse onderzoeksteam denkt dat deze kennis kan leiden tot nieuwe technieken bij het vinden van de juiste methode voor de voortplanting in gevangeschap van paling.

bron:www.nature.com


Bookmark and Share