Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Meer paling in Zeeuwse polders

Geplaatst op zondag, 29 april 2012

Nieuwe vispassage brengt paling in Zeeuwse polders

Maelstede, 27 april 2012

De nieuwe vispassage bij het 's-Gravenpolderse gemaal Maelstede is een half jaar na aanleg in trek bij de vissen: voor de buis in de Westerschelde lag altijd al veel glasaal, maar de achter de dijk was geen paling te vinden. Dat gaat veranderen !
 
Wel 83 fijne, doorzichtige glasaaltjes kronkelen in de bak waar de vangst uit de vispassage vrijdagmorgen in geteld wordt. Als die aaltjes zich handhaven in de polderwateren, kronkelt er over dik tien jaar dikke paling door de polder om te gaan paaien in de verre Sargassozee. Daar komen deze fijne wezentjes ook vandaan, en als zij zelf weer glasaal voortbrengen trekt die naar dezelfde plaats om op te groeien als hun ouders: via de vispassage van het gemaal Maelstede.
 
Ecotechnoloog Marius van Wingerden (links) en waterschapsbestuurder Luc Mangnus bij de vangst uit de vispassage: veel glasaal en stekelbaars. foto Claudia Sondervan

Ecotechnoloog Marius van Wingerden (links) en waterschapsbestuurder Luc Mangnus bij de vangst uit de vispassage: veel glasaal en stekelbaars. foto Claudia Sondervan

"Er zit hier in het voorjaar veel glasaal in het water, dat is bekend., Maar achter de dijk kom je al jaren geen paling tegen. Allicht gaat dat veranderen, nu de glasaal door de passage naast het gemaal kan", hoopt aquatechnoloog Gerwin Bonhof, lid van het onderzoeksteam dat voor Waterschap Scheldestromen de werking nagaat van de experimentele vispassage die in augustus voor een half miljoen euro is aangelegd.

bron: PZC Auteur: Claudia SondervanBookmark and Share