Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

NeVePaling verbijsterd over export glasaal

Geplaatst op dinsdag, 16 februari 2010

NeVePaling, de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren, is verbijsterd over de toestemming van de Franse regering voor de export van 52 miljoen glasaaltjes. In Nederland geldt dit jaar een vangstverbod voor aal om binnen Europa de palingstand op peil te houden. Volgens voorzitter Alex Koelewijn van NeVePaling gaat het bij de Franse toestemming om een veelvoud van de vangst in ons land.

Glasaal, ook wel babypaling genoemd, kan volgens Koelewijn binnen Europa worden uitgezet om hier de palingstand te verbeteren. Exportvergunningen mogen alleen worden verstrekt als is aangetoond dat de uitvoer geen nadelige gevolgen heeft voor het natuurlijke bestand.

Na het Franse besluit is deze maand de prijs voor een kilo glasaal gestegen van 200 euro naar 900 euro, zegt Koelewijn. Vooral Chinezen zijn tuk op Europese glasaal, die wordt ingezet in palingmesterijen om ten slotte te verdwijnen in Oosterse gerechten.


Bookmark and Share