Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Paling voortplanten in Volendam

Geplaatst op vrijdag, 3 februari 2012

 
Paling voortplanten in Volendam

Gaat het eindelijk lukken om succesvol palingen te kweken? Op een Volendams industrieterrein hopen ze de doorbraak te hebben.
Met de paling gaat het niet goed en er weten steeds minder jonge palingen de Nederlandse binnenwateren te bereiken. Daarom mogen vissers er veel minder van vangen.
Kunstmatige voorplanting zou een uitkomst zijn, maar het is nog nooit gelukt om de larven in kwekerijen in leven te houden, simpelweg omdat de wetenschap na tientallen jaren onderzoek nog steeds niet alles weet over het leefpatroon van de vis en over de soort voeding die larven en glasaaltjes (de kleine paling) nodig hebben. Wellicht wordt nu in Volendam een deel van het paling-mysterie ontrafeld.
  
Vandaag bevat de uitzending van de actualiteitenrubriek EenVandaag om 18:00 uur op Nederland 1 een reportage over paling. Daarin wordt melding gemaakt van de officiële opening van het onderzoekscentrum voor paling dat die dag in Volendam plaatsvindt.
 
In de reportage komt ook aan de orde hoe beroepsvissers kunnen meewerken aan het herstel van de palingstand door paling “over de dijk” te zetten. Ze vangen dan volwassen paling(schieraal) in afgesloten wateren en verhuizen die vervolgens naar wateren waar ze vrij naar zee kunnen uitzwemmen om zich daar voort te planten. Zo kunnen beroepsvissers bijdragen aan verbetering van de palingstand.

Voor deze reportage zijn opnamen gemaakt bij beroepsvisser Aart van der Waal uit Numansdorp. Hij vangt schieraal in de polders van de Hoekse Waard en "helpt de paling over de dijk" in water waar vrije uittrek naar zee mogelijk is. Precies zoals Stichting DUPAN het doen wil met haar Duurzaam Paling Fonds®.
 
EenVandaag : vrijdag 3 februari na het NOS-Journaal van 18:00 uur op Ned 1 http://<object type="application/x-shockwave-flash" data="http://www.eenvandaag.nl/v/99698" width="500" height="281"><param name="movie" value="http://www.eenvandaag.nl/v/99698" ></param><param name="allowfullscreen" value="true" ></param><param name="allowscriptaccess" value="always" /></object><img src="http://nl.sitestat.com/klo/po/s?eenvandaag.player.embed.video_id.99698&amp;category=eenvandaag&amp;ns_webdir=eenvandaag&amp;ns_channel=nieuws_informatie&amp;po_source=video&amp;ns_context=partnersites&amp;ns_auto=&amp;po_sitetype=plus" width="1" height="1" alt="sitestat">Bookmark and Share