Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Paling vanaf 13 maart 2009 Cites dier

Geplaatst op dinsdag, 26 januari 2010

De Europese paling (lat.: Anguilla anguilla) is per 13 maart 2009 ondergebracht in het Appendix II van het CITES-verdrag (Convention on International Trade in Endangered Species). De Europese paling (lat. Anguilla anguilla) mag vanaf deze datum niet meer zonder vergunning buiten haar natuurlijke leefgebied (Europa) worden geëxporteerd.

Dit betekent in het kort dat vanaf 13 maart 2009 de glasaal-export naar het verre oosten zonder vergunning verboden zal zijn. Opmerkelijk is dat zelfs de Japanse afvaardiging op het Citescongres in 2008 dit besluit heeft ondertekend. Japan en China zijn de grootste afnemers (80%van de totale vangsten = 400.000 kilo = ruim 1,5 miljaard palingen) van Zuid-Europese glasaal. China en Japan zullen door de ondertekening van het Citesbesluit vanaf 13 maart 2009 dus geen glasaal meer uit Europa meer betrekken.
Binnen Europa gelden géén handelsbeperkende maatregelen. De consumptie van paling blijft gewoon mogelijk. Met het Citesbesluit is paling de eerste consumptievis die onder het Citesverdrag (appendix II) valt.


Bookmark and Share