Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Palingsector loopt met diervriendelijke bedwelming van paling voor op wetgeving

Geplaatst op dinsdag, 10 februari 2015

Palingsector loopt met diervriendelijke bedwelming van paling voor op wetgeving

Wageningen, 10 februari 2015

Wakker Dier maakt vandaag melding over pijnlijke dood van vissen. De meeste leden van NeVePaling hebben vorig jaar groots geïnvesteerd in bedwelmingsapparatuur. Sinds 1 januari 2015 wordt vrijwel alle Nederlandse consumptie-paling diervriendelijk verwerkt. De vissen worden nu binnen enkele seconden door elektrocutie verdoofd voor de slacht. Met dit procedé loopt de Nederlandse palingsector vooruit op wetgeving die in ontwikkeling is. Nederland is het enige land in Europa waar deze diervriendelijke methode voor paling op grote schaal wordt toegepast.

Nederlandse paling verwerkende bedrijven, waren al in 2007 gestart met de ontwikkeling van de technologie waarmee paling snel en pijnloos wordt gedood. In samenwerking met wetenschappers van Wageningen Universiteit (WUR), het Noorse bedrijf SeaSide, onderzoeksinstellingen en met steun van zowel de Nederlandse overheid en Stichting DUPAN, is de electrocutiemachine de afgelopen jaren uitontwikkeld. Sinds eind vorig jaar is die geavanceerde techniek bij meeste Nederlandse palingbedrijven ingevoerd.

De technologie is gebaseerd op onderzoek waarbij via hersen- en hartfilms en gedragsobservaties is gekeken wanneer het dier pijnloos bedwelmd werd. Daarmee is bepaald waarbij de volledige bewusteloosheid bij paling onmiddellijk intreedt en in stand blijft tot het dier dood is. De machines die nu in gebruik zijn voldoen volledig aan alle eisen ten aanzien van diervriendelijkheid.

Nederland loopt in Europa ver voorop met de ontwikkeling van wetgeving voor bedwelming van paling.

Met een druk op de knop stelden topambtenaar van het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie de heer M. Kool en wethouder van Economische Zaken J. Franx de eerste grote bedwelmingsmachine voor paling in februari 2011 reeds in gebruik.

Bron: DUPAN, Foto: N. Jeronimus



Bookmark and Share