Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Palingstropers uit Urk aangehouden

Geplaatst op dinsdag, 29 september 2015

Palingstropers aangehouden op Ketelmeer

 
  • Gerookte paling moet minimaal 25 centimeter in lengte zijn. Deze paling is dus ondermaats. - Foto: Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek

     

 

Urk, 28 september 2015

Twee mannen uit Urk, van 58 en 66 jaar, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden voor visstroperij op het Ketelmeer.

Verboden vistuig

Op de Ketelmeerdijk bij Swifterbant troffen inspecteurs de twee verdachten aan. Ze hadden 13 zetlijnen uitgelegd in het Ketelmeer. Ook troffen de inspecteurs een emmer aan met net gevangen paling aan. Aangezien paling een beschermd diersoort is, overtreden deze vissers niet alleen de Visserijwet, maar ook de Flora- en faunawet.

Ondermaatse paling

In het voertuig van de verdachten vonden de inspecteurs verder ondermaatse paling die gerookt was. Om een gezonde visstand te bevorderen, zijn voor veel vissoorten wettelijke minimum lengtematen vastgesteld. Wie kleinere (ondermaatse) vissen niet terug zet in hetzelfde water, pleegt een economisch delict. Voor levende paling is de maat 28 centimeter en als deze gerookt is geldt 25 centimeter als minimum maat.

Gesloten gebied

Het Ketelmeer is aangewezen als zogenaamd dioxinegebied. Dat wil zeggen dat vette vis uit het gebied de wettelijke norm voor  concentratie van dioxines en Pcb’s overschrijden. Daarom zijn in Nederland een aantal gebeiden gesloten voor de beroepsvisserij op paling en wolhandkrabben. De consumptie van deze vissen is mogelijk schadelijk voor de gezondheid van de consument. Het is dan ook voor de beroepsvisserij niet meer toegestaan om paling te vangen op het Ketelmeer.

Illegale en ongecontroleerde visserij en handel

De paling die door de stropers werd gevangen is waarschijnlijk in de illeagele handel gebracht. Consumenten kunnen dit zelf tegen gaan om duidelijk naar de herkomst van paling te vragen. Legale palinghandelaren zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging van Palinghandelaren en voeren het blauwe Duurzaam Paling Fonds logo. Een wwordvoerder van deze organisatie laat weten dat de consument dit zelf eenvoudig kan controleren door er navraag over te doen bij het verkooppunt. Kan een handelaar niet aantonen dat de paling aan het fonds mee betaald is deze waarschijnlijk afkomstig van stroperij.

Proces-verbaal

De gevangen paling en de verboden vistuigen zijn in beslag genomen en tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Toezicht en handhaving

Door het ongecontroleerd onttrekken van vis, kan het ecosysteem ernstig worden ontregeld, mede hierom werken de inspecteurs van de OFGV nauw samen met andere handhavingspartners zoals de NVWA, Sportvisserij Nederland en de milieuteams van de politie. NeVePaling roept op om strenger te controleren en de straffen op illegale activiteiten te verhogen. Daarnaast is NeVePaling voorstander om de minimummaat voor aal in Nederland te verhogen.



Bookmark and Share