Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Palingvissers beboet voor illegale visserij

Geplaatst op vrijdag, 4 april 2014

Palingvissers beboet voor illegale visserij

Reeuwijk, 3 april 2014
Twee mannen uit Reeuwijk hebben donderdag geldboetes opgelegd gekregen door de rechter, omdat ze vorig jaar werden betraopt tijdens het illegaal op paling hebben vissen. Dat deden ze in de Reeuwijkse Plassen. En de netten die ze daarbij gebruikten waren niet in orde.

Op paling vissen mag niet zomaar, omdat het een beschermde diersoort is. Wie paling wil vangen moet aan een aantal regels voldoen. Een van die regels is dan de mazen van een net groter dan 20 millimeter moeten zijn. Zijn ze kleiner, dan moeten er ontsnappingsringen in het net worden verwerkt.

Idee achter de regel is dat kleine, jonge paling niet wordt gevangen. Zo blijft de palingstand op peil. Grote, dikke paling blijft wel in de netten steken en dat is nu net degene die mensen op hun bord willen.

Verkeerde netten

De mannen, 74 en 75 jaar, die donderdag voor de rechter stonden, hadden te kleine mazen en geen ontsnappingsringen in hun fuiken. 'Ik begrijp er helemaal niets van', zei de officier van justitie, 'dat je als beroepsvisser gaat vissen met fuiken die niet voldoen aan de eisen.' Volgens de officier wisten de mannen best wel wat de voorschriften waren. 'Stroperij', noemde ze het.

'Ik heb het niet met opzet gedaan', zei een van de mannen. 'Daarbij heb ik altijd alle kleine paling die ik ving teruggezet. Als je dat telt zet ik er meer in dan ik eruit vis.' De ander had eenzelfde verhaal: 'Van alle vissers in Nederland heb ik denk ik de meeste paling uitgezet.'

'Dat geloof ik ook meteen', antwoordde de officier van justitie. 'Maar dat neemt niet weg dat u zich ook gewoon aan de voorschriften moet houden.' De rechter was het daarmee eens.

Andermans water

Daar komt bij dat beide mannen fuiken hadden uitgezet in andermans viswater. 'Ik weet dat de Reeuwijkse Plassen een lappendeken zijn van kleine perceeltjes', zei de officier van justitie. 'Ik weet ook dat het haat en nijd is tussen de verschillende vissers. Maar de metingen zijn duidelijk: u zat op de verkeerde plek.'

De mannen vinden dat ze erin zijn geluisd door andere vissers. Ze hadden er mondelinge afspraken mee gemaakt, zeiden ze, maar toen er frictie ontstond werd botweg de politie gebeld om hun fuiken te laten weghalen.

De twee vissers krijgen boetes van 5.000 euro en 2.000 euro opgelegd. Bij de eerste is 2.000 euro voorwaardelijk, bij de tweede 750 euro. De zaak van een derde visser is aangehouden, die komt later voor de rechter.

bron: omroep WestBookmark and Share