Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Proces-verbaal voor illegaal palingvissen

Geplaatst op dinsdag, 22 mei 2012

Palingstroper die paling aan restaurant verkocht aangehouden

Oudega, 18 mei 2012

De Friese politie heeft zaterdagmiddag een 72-jarige man uit Warten aangehouden voor het overtreden van flora en faunawet. Bij de politie was informatie binnen gekomen dat de man mogelijk aan het visstropen was met fuiken en dat hij de gevangen paling verkochte aan restaurants.

Zaterdag om 11.50 uur werd hij gezien toen hij afmeerde in de Nieuwe Hooidamsloot. De samenwerkende toezichthouders, politie en het Fryske Gea gingen ter plaatse. De man vertelde de agenten dat hij geen vis of vistuigen bij zich had. Alleen wat plastic afval dat hij wilde storten. Dit bleek niet zo te zijn toen de toezichthouders de boot checkten. Er lag plastic afval en vijf aalfuiken. De aalfuiken waren nog nat en dus nog maar kort geleden uit het water gehaald. Ook werd onder het plastic in een oude jas een leefnet met daarin nege palingen aangetroffen. De 72-jarige werd geconfronteerd met deze vondsten. Hij bekende dat de fuiken en de paling zijn eigendom en op de vraag wat hij met de paling wilde doen zei hij dat hij deze paling zelf wilde houden.

De toezichthouders confronteerden hem dan ook met de informatie dat hij regelmatig paling verkocht aan restaurants. Dit beaamde hij dan ook. De man was niet in het bezit van een vergunning om met aalfuiken te mogen vissen en overtreed daarmee de Visserijwet. Omdat de paling in Europa op de 'rode lijst' staat is het voorhanden dan wel in bezit hebben van paling, welke niet op een legale manier is verkregen, strafbaar. Er werd proces-verbaal opgemaakt. De paling en de vijf aalfuiken werden in beslag genomen. De palingen die nog goed in leven waren werden vervolgens gelijk in het water teruggezet.

NeVePaling geeft restauranthouders het advies om alleen paling te verkopen die het blauwe Duurzaam Paling Fonds® logo draagt, hiermee is de restauranthouder verzekert van legaal gevangen paling en draagt men bij aan het duurzzam beheer van paling in Nederland.



Bookmark and Share