Uw mening telt

VISwijzer is niet transparant"De Good Fish Foundation uit Veenendaal geeft met haar VISwijzer vissen een groene, oranje of rode beoordeling. Good Fish Foundation gebruikt deze methodiek om inkopers en consumenten te beïnvloeden bij het maken van een keuze. De beoordelingen zijn niet transparant, niet geaccrediteerd en niet met publieke consultatie tot stand komen.   NeVepaling-leden vragen uw mening: "Bent u van mening dat de in -de VISwijzer- gemaakte beoordelingen transparant en geaccrediteerd behoren te zijn?" 
Vraag en antwoord over Duurzame Paling op ClubGreen

Stropers frustreren onderzoek paling

Geplaatst op maandag, 16 december 2013

Stropers frustreren onderzoek paling

Lauwersoog, 14 december 2013

Fuiken worden vernield, grote aantallen palingen worden geroofd. Stropers frustreren het onderzoek naar aal langs de Waddenkust. Dit meldt de vereniging Kust en Zee.

Op bijna de helft van de 25 plaatsen waar het project Paling over de Dijk wordt uitgevoerd, zijn stropers actief geweest. Recent zijn vijf fuiken vernield of gestolen en zijn 22 keer palingen uit de netten gestolen. Ook zijn er illegale fuiken aangetroffen. Bij het Paling over de Dijk project werken beroeps-, en sportvissers samen met diverse waterschappen en een energiemaatschappij om palingen voor een gemaal of waterkrachtcentrale op te vangen en ze handmatig veilig over de dijk te zetten.

Langs de Waddenkust wordt een project uitgevoerd waarbij palingen vlak voor barrières als gemalen, dijken en sluizen worden gevangen, waarna de dieren worden uitgezet aan de overkant. Van de fuiken die onderzoeksinstituut Imares heeft geplaatst zijn tientallen vernield.

Paling over over de dijk is een initiatief van Sticting DUPAN die met geld uit het Duurzaam Paling Fonds® de inzet van de vissers betaald. Paling over de Dijk is gecelecteerd in het kader van het Nederlands operationeel programma "Perspectief voor een duurzame visserij". Ook heeft het Europees Visserij Fonds bijgedragen.

bron: Dagblad van het NoordenBookmark and Share